lördag 15 mars 2008

Jag känner avund inför det biologiska föräldraskapet

(Detta inlägg har varit publicerat tidigare i min förra blogg.)

Ibland kan jag bli sådär outhärdligt avundsjuk på det biologiska föräldraskapet. Det är verkligen mycket enklare och avdramatiserat. Om ungen beter sej illa, ler alla och säjer han/hon är precis som farbror Gustaf eller moster Siv, måste vara ett släktdrag. Om deras ungar gör rackartyg är det ingen som undrar om det är adoptionsrelaterat. För att inte tala om när ungen drabbas av naturliga utvecklingskriser, då får man höra att det är åldersrelaterat. När adopterade barn gör sådant blir föräldern ifrågasatt, eller så beror det på något förskräckligt trauma, innan det stackars barnet fick det bra genom adoptionen, eller gubevars tänk om barnet har dåliga arvsanlag. Då ursäktas det inte med farbror Gustaf eller moster Siv. Jag vill också kunna surfa på vågen med mina barn, så de inte måste vara extra skötsamma för att inte väcka uppseende socialt.

Som adoptivförälder blir du ständigt ifrågasatt, av andra föräldrar, av andra vuxna i omgivningen, av vuxna adopterade, av dina barn och av dina släktingar. Man får kämpa mycket hårdare för att skapa samhörighet, man är inte med från dag 1 och i och med det förlorar man en hel del legitimitet i andras syn på ens föräldraskap. Det skulle ju lika gärna kunnat vara grannens barn……

Ibland vill jag bara gå och dra något gammalt över mej och försöka att sluta göra allting adoptionsrätt. Man ska tycka si eller så, man ska göra si eller så och man ska vara si eller så. För mig som är borta vad gäller allting sådant, blir det fruktansvärt obekvämt. Jag ska liksom kränga på mig någon slags politisk korrekthet vad gäller tyckandet, varandet och utförandet. Det är som att överta någons väl ingådda skor och försöka få dem att kännas sköna, vilket är sällan att det lyckas. Det kan kännas övermäktigt ibland.

Ibland blir jag ledsen över den ringaktning som mitt föräldraskap möter hos vissa grupper. Men det som gör mej ännu sorgsnare är, hur ser de då på mina barn? Vår familjebildningsform ifrågasätts och det är helt ok om det är av mina ungar. När andra vill placera det som något, som att vi inte är en familj på riktigt, med naturliga känslor och familjeband, då vill jag ropa högt, att det är inte sant!

Att bilda familj genom adoption är en komplicerad process med flera steg där varken barnet eller de barnlängtande kan styra, där många människor har insyn i familjebildandet. Det innebär en lång tid för förberedelse, en lång tid av väntan och längtan och när man väl förenas blir det bra. Adoptionen blir en läkande kraft i såväl barnets liv som i de vuxnas liv. Det negativa tar ut varandra som i matematiken och blir positivt. Det har jag upplevt i min familj.

Jag ser nu på Jossan som adopterat oss vuxna tillbaks och pratar om att det har ni gjort bra, men hur tänkte ni då? Jossan som numera är vuxen och en stolt adopterad, som ser med glädje på oss och säjer: - Ni är tamme tusan, det bästa som hände mej, hur kunde de veta att det var ni som passa mej? Vår Jossan som gärna deltar i vårt familjeliv, folk som förundrade frågar reser hon fortfarande med er? Vår Jossan som är nöjd med att ha fått en andra chans i sitt liv, en andra chans till en familj, släkt och tillhörighet. Som älskar oss precis som de föräldrar vi är och som får oss att känna att vi duger, trots alla tvivel som kan uppstå emellanåt.

Ska de andra som underkänner vår typ av familj får rätt att kalla oss utbytbara? Ska de få missakta den kärlek jag, min make och mina barn känner för varandra? Att de familjeband vi skapat inte är permanenta och betydelsefulla? Att inte de gör skillnad för oss enskilda individer? För mej betydde det otroligt stor skillnad, min livskvalitet höjdes med 100 % när jag fick kliva in i föräldraskapet. För min kära Jossan betydde det att hon fick en ny familj och släkt som blivit hennes skydd och hemvist, hennes trygghet.

Jag avundas det biologiska föräldraskapet för de behöver aldrig försvara sitt föräldraskap och sina band, de finns där av sej själv i samhällets ögon. Den tillhörigheten tycks vara permanent oavsett vilka övergrepp enskilda barn kan råka ut för i den biologiska familjen.

Frans födelsedag

(detta inlägg har tidigare varit publicerat på min gamla blogg)

Frans födelsedag

Önska på din födelsedag
fröjder av alla de slag
till ditt behag: //

Nu är vår minsta plutt 9 år och vi har firat honom idag. Nora hade gjort ett gratulationskort till sin lillebror i form av ett hjärta, på den ena sidan står det: Grattis på födelsedagen Frans och på den andra sidan Du är den bästa lillebor jag har önskar Nora. Han älskar tomtar och hennes paket, innehöll en tovad liten tomte som satt fast i ett landskap med stjärna på himlen och den hade hon tovat ihop alldeles själv. Sedan hade hon köpt en bok som är på lättläst franska eftersom han gillar det språket. Bella hade täljt en trätomte till sin bror och köpt Playmobil och ritat ett fint gratulationskort med Jesusbarnet, Maria och Josef och barnets ankomst.

Jossan gav honom en stor kram och löfte om en filmkväll med popcorn, hemma hos henne under jullovet och Frans strålade. Av sina föräldrar fick han ett Play Station -spel som han önskat sedan i somras, två böcker om Kaspar och en fotbollsbok. Han tyckte att det var den bästa födelsedagen på mycket länge och det trots att hans bästa vän emigrerat till London igår. Vi trodde sorgen över det skulle dominera tillvaron.

Sedan kom kusinerna på eftermiddagen och hade ytterligare ett TV-spel till honom så nu var lyckan total :-))Dessutom spelade de med honom, liksom pappa senare på kvällen.

Coca Cola , tårta, Tv-spel och köttbullar, mer behövs inte för att min son skall tycka, att det var en absolut perfekt dag . :-))Han har inte så stora anspråk.

Talet till Frans!

Kära älskade Frans!
Du kom som en virvelvind in i mitt liv, min enda son.
Jag minns dina vackra ögon den där dagen vi möttes, pepparkaksbruna,
glada och fundersamma över vad livet skulle ge nu.
Du och din syster som stod där hand i hand,
ivrigt vinkande när vi skildes efter första besöket.
Jag undrar hur din biologiska mamma skulle ha tänkt
om hon sett dej nu? Skulle hon ha tyckt att du var vacker?
Klok? Skulle hon se samma saker som jag ser i dej?

Min käre son, med Alfons som ideal,
är det inte lätt att klara sej, i en omvärld
där våld, kraftsporter och kraftord, hör till det vanliga,
men du lyckas få respekt och alla tycker om dej,
fast de skrattar åt Alfonsidealet. Ser du hur stolta vi är över dej?

Din mor i himlen skulle le om hon såg med vilken värme och omsorg,
du tar hand om din Bella, din kära storasyster,
som aldrig blir som alla andra. Hur du fixar och trixar,
för att det skall funka i vardagen för henne med.
Du och Nora, två huvuden ständigt ihop i roliga lekar,
syskonkärlek, genom oss förenade i ett syskonband.

Jossan, din ständigt egna supporter på fotbollsträning.

I backen på brädan, ni två, hon tålmodig instruktör,

du utmanaren. Trix och fix tillsammans.

Frans, jag vill bara säja dej att när jag tänker på dej,
svämmar mitt hjärta över, du är absolut det finaste jag vet.
När din lurviga kalufs vilar på min arm, tryggt och nära,
och du stryker på mej och säjer att jag är din älskade mamma,
då är mitt hjärta vidöppet av lycka och av glädje och ögonen fulla av tårar.

Lycka som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva,
glädje som jag hade glömt och upplevelser som jag aldrig vill vara utan.

Frans du är det finaste jag vet! Jag älskar dej, min filur, kraftkälla, rikedom
och glädjekälla. Du har något alldeles speciellt och det blir för mig det vackraste jag vet.
Min kära enda son, på så sätt är du unik! Tack för att du finns i mitt liv och för att du älskar tillbaks!

fredag 14 mars 2008

Kenya blir det!!!!!!!!!

Hurra jubel och klang!! Vi skall byta adoptionsorganistaion till Barnens Vänner och bli en av deras pilotfamiljer i Kenya!Till sommaren kommer våra handlingar att gå iväg och vi blir gravida på riktigt!Jag är så himla lycklig all denna ovissa väntan som vi känt leder oss till något nytt!Till Kenya!

Det spritter i hela kroppen,jag har glädjefnatt och det känns som om livet fylls av sällhet!

Idag kom en tanke till mig när jag var ute och promenerade, om att få barn genom adoption, om vad som är annorlunda.

Vår äldsta dotter var på nyårsfest med vänner, hon hade påannonserat detta långt innan, så att vi skulle vara förberedda på att hon inte skulle vara hemma med oss. De hade planerat och lagat en gemensam middag, skulle gå ner på en av krogarna i stan och hon skulle sova hos sin kompis.

En bit in på kvällen piper det i makens mobil och i min mobil, men eftersom vi hade gäster och var mitt inne i middagen brydde vi oss inte om att svara. De låg dessutom inne i vårt sovrum. Efter en stund ringer det på makens mobil och han hinner inte fram förrän den tystnar, strax därefter börjar min att ringa och när jag svarar får jag en utskällning från den andra ändan. Var är ni någonstans, grälar Jossan på mej. Jag har skickat två SMS, ett till dej och ett till pappa men ni svarar inte. Ser ni inte att jag önskat er Gott Nytt År?? Jag börjar skratta och svarar lugnt att vi har gäster, är mitt inne i middagen och inte har hunnit titta på mobiltelefonerna ännu, men jag önskar henne gott nytt år och alla gästerna hälsar detsamma. Vi lägger på luren.

När vi ätit middagen kollar vi på film, http://www.hjordeliv.se/ som en närstående till oss gjort. Efter filmen går vi ut till en närliggande öppen plats och en av gästerna avfyrar sina raketer till barnens förnöjelse. Min far, syster och mor har stannat kvar hemma och under tiden har Jossan ringt hem igen. Nu pratade hon med min syster och återigen undrat var vi var och varför vi inte svarade. :-)När vi kommer in igen efter en halvtimme, berättar syrran att Jossan ringt och sagt att vi skall ringa upp. Maken ringer för att kolla av om han skall skjutsa henne någonstans och för att återigen önska henne Gott Nytt År! Allt var bara bra med henne.

Ibland känns hennes behov av bekräftelse och tillhörighet som ett stort tomt hål, om man inte bekräftar det omedelbart. Hon behöver fortfarande känna att vi är hennes ryggrad och att vi finns för henne när hon behöver. En sådan här gång när hon själv valt att umgås med sina vänner, har roligt och är ute i frihet borde hon inte behöva vår bekräftelse. Vi är inte oroliga, för vi vet att hon behärskar sitt alkoholintag och att vännerna hon har är schyssta. Det här sättet hon har gör att livet för mig som förälder är en balansgång och så olikt mej själv i den perioden av mitt liv. Jag undrar om killen hon kommer att träffa, kommer att orka ge henne den bekräftelse hon behöver. Kommer hon att våga släppa greppet och börja älska någon annan?

Det här bekräftelsebehovet finns ju för att hon har erfarenheter av att bli övergiven och de minnena kommer inte vi åt. Det kan ju inte göras ogjort för då skulle hon inte vara vårt barn, men vi lever med sviterna av det allihop, vi kan inte koppla av henne trots att hon är vuxen och har eget boende. Vi har skapat ramar för det här behovet men det ger mig tankar om att det faktiskt är stor skillnad på att vara förälder genom adoption och genom biologiskt föräldraskap.

Våra barn behöver oss på ett annat sätt hela livet. Kanske måste vi jobba hela livet på bekräftelsen av tillhörighet??Vi har inga blodsband som förenar oss och därmed kan tillhörigheten ifrågasättas av andra i vår omgivning? Jag vet att kärleken är till barnen är oändlig och om det betyder att jag måste bekräfta min kärlek till mina barn hela livet kommer jag att göra det, om det gör dem tryggare i sin tillvaro.

Förut har jag aldrig förstått skillnaderna, när andra pratat om att bli förälder genom adoption är annorlunda, men ju längre tid jag levt som förälder, ju fler barn jag fått, desto större erfarenhet av annorlunda föräldraskap ger det mig. Inte i meningen annorlunda, som något negativt utan bara som ett konstaterande fakta. Jag vet ju inget annat föräldraskap men när jag pratar med andra som har biologiska barn i samma åldrar skiljer sig våra tankar och erfarenheter åt.

torsdag 13 mars 2008

Svd fortsätter sina artiklar

om den livsviktiga anknytningen.Vilka intressanta artiklar som skrivits i detta ämne,jag har i alla fall skrivit ut dem och sparat dem i en mapp till föräldrautbildningarna som jag håller emellanåt.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_968233.svd

Just nu har jag överfullt med arbete så nu känns det som om dygnet skulle behöva fler än 24 timmar, när någon har uppfunnit det, berätta det för mig. Detta är ändå positiv stress för det var få som applåderade när jag satsade på mitt företag,men nu rullar det på över förväntan och ger lite guldkant emellanåt.Jag vågade tro på mig själv som egen företagare och det funkade.

onsdag 12 mars 2008

En ny artikel idag om anknytning i SvD

Jag fortsätter att tipsa om anknytningen eftersom den är så livsviktig för oss människor.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_964665.svd

Idag har det varit en mödosam dag,när jag hållit utbildning,välkomnat en vän från Stockholm samtidigt som jag själv känner mig trött.Hade svårt att somna igår och tankarna snurrade på om vår nästäldsta dotter.Hur kommer hennes framtid se ut? Vad kommer de att finna när vi gör utredningen? Är det ens rätt av oss att hon utreds?Behövs en diagnos?Förändrar det något förutom att hon kommer att ha svårigheter att få sjukförsäkring och annat när hon blir stor.

Förut kändes det rätt men nu är jag mera tveksam igen som jag varit under dessa år.Det kanske är så enkelt att när man har anknytningsproblem och lider av ett stort trauma, att mista familj,kultur och språk händer något i hjärnan på en del? Kanske det är ytterligare terapi hon behöver? Kanske vi verkligen gör henne en stor björntjänst?

Vi har kommit varandra väldigt nära under dessa dagar i Egypten,hon har knytit ihop sig med mig och vi har skrattat och haft så kul tillsammans.Det är som allt var på plats och hon funkade precis som vilken unge som helst.Tänk om vi upptar dyrbar tid för ett annat barn, som bättre behöver den hjälp, habiliteringen kan ge.

Som ni märker är frågorna många och svaren få, som alltid med denna älskade unge!

tisdag 11 mars 2008

Intressant artikel idag i Svenska Dagbladet om anknytning

Blev verkligen glad över att få läsa en intressant artikel om anknytning och varför den är livsviktig.Jag hoppas att alla som funderar på att bli föräldrar verkligen läser och tar till sig denna information.Vare sig man blir förälder genom adoption eller biologi.
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_961137.svd

Annars har vardagen smygit sig in igen,ungarna var och åkte slalom igår med maken och jag tog itu med tvättberget av alla sommarkläder.Nu känner man sig brun,pigg och fräsch och fylld av roliga upplevelser.Barnen älskade Luxor och trots hetta,damm och massor av trugande försäljare tyckte de att det var superhäftigt att vara där.Detta var vårt tredje besök i Egypten,det andra med barn och jag kan varmt rekommendera detta underbara land.

Nu var vi Hurghada och det är skönt att åka dit eftersom det är nära till flygplatsen och restiden ändå är förhållandevis kort, drygt 4 timmar.Vi har aldrig drabbats av magsjuka eller andra förtretligheter men ett tips är alkogel som hjälper till vid handtvätt.

söndag 9 mars 2008

Egypten

Vi har varit i Egypten nu på vårt sportlov och bara njutit av sol och värme, roliga rundresor bland annat till Luxor.Det som har varit skönast är att vi badat och badat och sett många spännande fiskar och andra djur i Röda Havet.En riktig familjesemester!

Vi köpte restresor och kom oförskämt billigt undan,nu har vi kraft ett tag till!